Ръководство за начинаещи в еърсофта

24 септември 2023
Ръководство за начинаещи в еърсофта

Добре дошли в светa на еърсофта!

 

Независимо дали сте начинаещ, който иска да се впусне в този вълнуващ спорт, или просто сте любопитни какво представлява той, това ръководство ще ви помогне да започнете по правилния начин.

 

Какво е еърсофт?

 

Еърсофтът е състезателен отборен спорт, който симулира военни или тактически сценарии. Играчите използват еърсофт оръжия (реплики), които изстрелват пластмасови топчета (bbs). За разлика от пейнтбола, еърософт сачмите не оставят видими следи, поради което е изключително важно да играете спортсменски.

 

 

Как да започнем?

 

 1. Безопасността на първо място

Преди да започнете да играете еърсофт, трябва да разберете значението на безопасността в спорта:

 • Защита на очите: Винаги носете очила с рейтинг ANSI, за да предпазите очите си от сачмите. Ние препоръчваме да играете и с предпазни маски или поне с гума за уста.

 • Инструкции за безопасност: Изслушвайте инструктажите за безопасност на игрищата и спазвайте всички правила. Отнасяйте се с репликите за еърсофт като с истински огнестрелни оръжия.

 • Измерване на скоростта: Ако имате собствена реплика, се уверете, че скоростта (FPS) ѝ отговаря на правилата на игрището. В зависимост от терена има максимална граница на FPS за различните видове оръжия.

 • Прицелване: Никога не насочвайте репликата си към нещо или някого, към когото не възнамерявате да стреляте, и не дръжте пръста си на спусъка, докато не играете.


 1. Основно оборудване

Основното оборудването, което ще ви е необходимо, за да започнете, ако не искате да играете под наем (рентал):

 • Еърсофт реплика: Изберете удобена за вас електрическа (AEG) реплика на оръжие. Проучете FPS, точността и надеждността на репликата. След време е добре да се сдобете с еърсофт пистолет, ако репликата ви има повече FPS, октолкото е позволено на закрито. Ако имате въпроси ние винаги сме на линия, да ви отговорим.

 • Топчета: Инвестирайте във висококачествени топчета, за да нямате проблеми в бъдеще с репликата си. Честo използвани са 0.25гр. 0.28гр. и 0.30гр. Проверете, кой грамаж е подходящ за вашето оръжието.

 • Защитни средства: Освен защита на очите, помислете за носене на каска, ръкавици и наколенки/налакътници, за да имате по-голяма безопасност, комфорт и наистина да симулирате военен сценарии.

 • Облекло: Носете удобно, дишащо облекло в зелен или черен цвят, но за да наистина се слеете с природата носете камуфлажни шарки. Препоръчваме обувки, които са високи и покриват глезена.
 • Жилетки и колани: Инвестирайте в тактическа жилетка, за да можете да пренасяте пълнители, радиостанции и други неща от първа необходимост. Тактическият колан е по-бюджетен вариант.

 • Батерии и зарядно устройство: Ако изберете AEG, ще ви трябват батерии и зарядно устройство, съвместими с оръжието ви.


 1. Намиране на игрище

Потърсете местни еърсофт терени или събития във вашия район. В много региони има специализирани еърсофт полета с различни видове игри. Обадете се предварително, за да потвърдите техните правила, цени и възможности за наемане, ако все още нямате оборудване. 

Основен начин на игра

 

 1. Видове игри

Еърсофтът предлага разнообразни видове игри, но ето няколко често срещани сценарии:

 • Отборен Deathmatch: Елиминирайте играчите от противниковия отбор.

 • Завладяване на знамето: Вземете знамето на вашия противник и го върнете в база си.

 • King of the Hill (Кралят на хълма): Контролирайте определена област, за да вземете повече точки от противниковия отбор.


 1. Комуникация

Ефективната комуникация е от ключово значение за работата в екип. Използвайте сигнали с ръце и радиостанции (препоръчително е да имате слушалки), за да се координирате със съотборниците си. Винаги дръжте отбора си информиран.


 1. Честна игра

Еърсофтът се основава на честност. Когато бъдете ударени, извикайте силно и ясно "ударен" или "аут". Вдигнете ръка, свалете оръжието си и излезте от полето до определената точка за завръщане в игра (respawn).

 

 

Заключение

 

Еърсофтът е вълнуващ и завладяващ спорт, който съчетава стратегия, работа в екип и адреналин. Като давате приоритет на безопасността, инвестирате в качествено оборудване и възприемете духа на честната игра. По този начин бързо ще се влюбите в еърсофта. Затова запомнете от нас, че ВИНАГИ Е ВРЕМЕ ЗА AIRSOFT!